Le développement de la construction touristique et de repos dans les Bieszczady Polonaises - Wrona, Jerzy (Turyzm/Tourism, 1990)
W artykule przedstawiono zarys rozwoju budownictwa turystyczno-wypoczynkowego w Bieszczadach Polskich z podziałem na dwa okresy: przedwojenny i powojenny. Autor omawia powstanie ważniejszych obiektów turystycznych, charakteryzując ich lokalizację oraz standard. Pracę kończy ogólna analiza współczesnego rozmieszczenia obiektów turystycznych w polskiej części Bieszczadów.