Touristic Function of the Świętokrzyski National Park in the Light of Research into the Touristic Traffic - Włodarczyk, Bogdan (Turyzm/Tourism, 1993)
W artykule podjęto próbę scharakteryzowania funkcji turystycznej Świętokrzyskiego Parku Narodowego na podstawie szczegółowej analizy ruchu turystycznego. Przeprowadzone badania pozwoliły na określenie tej funkcji jako „ponadregionalna o wybitnie ukierunkowanym, krajoznawczym charakterze”.