Tourist Urbanization of Rural Areas in Poland - Dziegieć, Elżbieta (Turyzm/Tourism, 1995)
Artykuł definiuje pojęcie urbanizacji turystycznej, określa cechy i kryteria, za pomocą których można ten proces skwantyfikować, a także odpowiada na pytanie: jaki jest mechanizm procesu urbanizacji turystycznej, czym jest zdeterminowany? W pracy określone zostały fazy oraz zróżnicowanie regionalne efektów procesów urbanizacji turystycznej w Polsce. Zawiera ona również przegląd najnowszej literatury dotyczącej przemian osadnictwa wiejskiego pod wpływem ruchu turystycznego.