Graphic Model of the High Tatras Structure - Mariot, Peter (Turyzm/Tourism, 1995)
Na przykładzie Tatr Wysokich autor zastosował metodę graficznego modelowania struktur przestrzennych. Określił model przestrzenny (chorotyp) położenia (choremę podwójnej bariery, choremę dwóch osi komunikacyjnych), model przestrzenny (chorotyp) struktury (choremę trzech stref, choremę dwóch typów ośrodków) i model przestrzenny (chorotyp) asymetrii (choremę asymetrii powiązań terytorialnych). Modele elementarne tworzą graficzny model syntetyczny struktury przestrzennej Tatr Wysokich, który pozwala na określenie specyficznych cech przestrzennej organizacji omawianego regionu.