Natural and Social Conditions for the Development of Recreation in the Suburban Zone of Minsk - Birek, Urszula (Turyzm/Tourism, 1996)
W artykule przedstawiono przyrodnicze i społeczne uwarunkowania rozwoju rekreacji w strefie podmiejskiej Mińska. Przeanalizowano też preferencje rekreacyjne mieszkańców stolicy Białorusi oraz formy wypoczynku podmiejskiego, w tym jedną z najbardziej popularnych form - wypoczynek na daczach w trzech wykształconych wokół Mińska strefach rekreacyjnych.