Iwonicz Zdrój – Example of the Coexistence of the Health Resort and Holiday Function with other Functions of the Town - Rzeńca, Piotr (Turyzm/Tourism, 1997)
Badania diagnostyczne przeprowadzone przez autora w 1993 r. wykazały zróżnicowanie jakościowe i przestrzenne funkcji uzdrowiska. Celem pracy jest przedstawienie struktury funkcjonalno-przestrzennej Iwonicza Zdroju i stopnia jego rozwoju funkcjonalnego, w odniesieniu do społeczno-ekonomicznych i przyrodniczych warunków regionu, a także udowodnienie tezy o koegzystencji różnych funkcji w tym ośrodku. Na tle modelowej struktury funkcjonalnej autor identyfikuje potencjalne czynniki konfliktogenne.