Second Homes in the Silesian Beskid - Mika, Mirosław (Turyzm/Tourism, 1997)
W opracowaniu przedstawiono zjawisko drugich domów na obszarze Beskidu Śląskiego, jego uwarunkowania oraz aspekty przestrzenne ze szczególnym uwzględnieniem oddziaływania tego rodzaju bazy turystycznej na środowisko przyrodnicze terenów górskich. Drugie domy, będące jednym z głównych elementów zagospodarowania turystycznego tego regionu, stanowią istotny czynnik przeobrażeń krajobrazu oraz zmian w środowisku.