Pilgrimages = Pilgrimage Tourism = Religious Tourism? Discussion on Terminology - Jackowski, Antoni (Turyzm/Tourism, 1998)
W artykule zaprezentowano rozważania terminologiczne związane z pojęciem turystyki religijnej. Na tle rozwoju - na przestrzeni stuleci - pojęć »pielgrzymka« i »turystyka« starano się wykazać podobieństwa i różnice obu form migracji. Przedstawiono uwarunkowania niezbędne dla uznania wędrówki do ośrodków kultu religijnego za formę turystyki określaną jako »turystyka religijna«.