Religious Tourism Centres in Poland and the Prospects for their Development - Jackowski, Antoni; Sołjan, Izabela; Bilska, Elżbieta (Turyzm/Tourism, 1999)
W Polsce rejestruje się ponad 500 ośrodków kultu religijnego należących do Kościoła rzymskokatolickiego, co stanowi blisko 98% chrześcijańskich ośrodków pielgrzymkowych - pozostałe związane są przede wszystkim z prawosławiem. Swoje święte miejsca posiadają też wspólnoty Żydów, a także wyznawców islamu.