The Urban Tourist Space (Łódź) - Liszewski, Stanisław (Turyzm/Tourism, 1999)
Artykuł ma charakter teoretyczno-metodologiczny. Zdefiniowano w nim pojęcie miejskiej przestrzeni turystycznej korelując je z typami przestrzeni miejskiej. W części empirycznej pracy omówiono trzy fazy rozwoju miejskiej przestrzeni turystycznej Łodzi podkreślając, że powstanie i rozwój tej przestrzeni jest procesem długotrwałym, uzależnionym zarówno od czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Przedstawiono metodologię identyfikacji miejskiej przestrzeni turystycznej.