A Description of the Tourist Traffic in Selected Ethnographical Museums in Poland - Stasiak, Andrzej (Turyzm/Tourism, 2000)
W artykule zaprezentowano krótką charakterystykę ruchu turystycznego w wybranych polskich skansenach. Analiza porównawcza dotyczy takich cech ruchu turystycznego, jak: wielkość, struktura i sezonowość frekwencji, a także zasięg przestrzennego oddziaływania poszczególnych placówek.