A Description of the Tourist Traffic in the West Carpathian National Parks - the Functional Types of Parks - Krakowiak, Beata (Turyzm/Tourism, 2000)
Artykuł dotyczy funkcji turystycznej pięciu parków narodowych znajdujących się w Karpatach Zachodnich. Za podstawowy miernik tej funkcji uznany został ruch turystyczny i jego elementy - wielkość, sezonowość, cechy społeczno-demograficzne, zasięg przestrzenny, częstotliwość i motywy przyjazdów, długość pobytu. W podsumowaniu autorka podejmuje próbę określenia typów funkcjonalnych parków narodowych tworzących badaną grupę.