Wykorzystanie biografii urlopowo-wakacyjnej w badaniach przestrzeni turystycznej w ujęciu pokoleniowym - Kowalczyk-Anioł, Joanna (Turyzm/Tourism, 2013)
Artykuł prezentuje koncepcję badań przestrzeni turystycznej pokoleń przy wykorzystaniu metody biografii urlopowo-wakacyjnej. Autorka odwołuje się do wcześniej prowadzonych i publikowanych wyników swoich badań wśród trzech pokoleń łódzkich rodzin. Omawia koncepcję badań przy wykorzystaniu metody biograficznej i podejścia geobiograficznego. Pokazuje możliwości zarówno na poziomie rejestracji zjawiska (specyfika zgromadzonego materiału źródłowego), jak i na późniejszych etapach procesu badawczego – interpretacji (możliwość wyboru płaszczyzny analizy, przykłady sposobów pomiaru i prezentacji zjawiska) i uogólnienia.