Piesza turystyka górska w Parku Narodowym Gór Stołowych - Rogowski, Mateusz (Turyzm/Tourism, 2017)
Park Narodowy Gór Stołowych na przestrzeni ostatnich lat stał się coraz częściej wybieranym obszarem uprawiania turystyki górskiej. W ciągu całego roku przyjmuje ona różne formy, spośród których najpopularniejszą jest turystyka piesza. Jej niesłabnąca popularność wynika z faktu podjęcia aktywności fizycznej w celach wypoczynkowych i poznawczych poprzez bliski kontakt z przyrodą. Celem pracy jest charakterystyka motywów, preferencji i zachowań wolnoczasowych turystów pieszych odwiedzających Park Narodowy Gór Stołowych, poprzez badania sondażowe prowadzone w latach 2015 i 2016. W pracy zostały ukazane zależności między cechami socjodemograficznymi respondentów a ich motywami, preferencjami i zachowaniem, ze wskazaniem głównych grup turystów.