Czynniki społeczne warunkujące aktywność i destynacje turystyczne chicagowskiej Polonii - Ziółkowska-Weiss, Kamila (Turyzm/Tourism, 2017)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie czynników społecznych warunkujących aktywność oraz destynacje turystyczne chicagowskiej Polonii. Wśród tych czynników wyróżniono takie aspekty, jak: sytuacja rodzinna, wzorce rodzinne, brak tradycji rodzinnej, przynależność do organizacji, indywidualna chęć wyjazdu/poznawanie nowych miejsc oraz brak wolnego czasu. Celem badania było również sprawdzenie, czy przynależność do organizacji wpływa na większą częstotliwość wyjazdów turystycznych Polonii chicagowskiej w ciągu roku oraz czy ma ona wpływ na wybór kierunku wyjazdu turystycznego.