Obiekty turystyki kulturowej w kontekście zwiększonego ryzyka terrorystycznego: młodzi turyści z Litwy wobec środków bezpieczeństwa - Žuromskaitė, Brigita; Nagaj, Rafał (Turyzm/Tourism, 2018)
Ataki terrorystyczne w popularnych destynacjach turystycznych spowodowały pojawienie się istotnego dylematu, jakim jest znalezienie sposobów ochrony turystów i zapewnienie im odpowiedniej jakości odpoczynku. W artykule została przeprowadzona analiza ważności „miękkich” i „twardych” środków bezpieczeństwa, stosowanych w obiektach turystyki kulturowej, na podstawie przeprowadzonych wśród młodych turystów z Litwy badań ankietowych. Ich wyniki pokazały, że młodzi turyści znają środki bezpieczeństwa, stosowane w miejscach zagrożenia terroryzmem, chcą jednak podróżować bez ograniczeń, w poczuciu wolności, ale także z pewnością, że podróżują bezpiecznie.