Zróżnicowanie przestrzeni turystycznej Pomorza Środkowego - Rydz, Eugeniusz (Turyzm/Tourism, 2014)
W pracy przedstawiono zagadnienia związane z kształtowaniem i różnicowaniem przestrzeni turystycznej Pomorza Środkowego. Przeprowadzono również analizę bazy noclegowej i walorów turystycznych, co pozwoliło w sposób jednoznaczny na wyodrębnienie w środkowopomorskiej przestrzeni turystycznej określonych podprzestrzeni o charakterze funkcjonalnym. Szczególną uwagę zwrócono na turystykę wypoczynkową na obszarach nadmorskich i pojeziernych, wskazano na wybrane aspekty rozwoju agroturystyki oraz podkreślono rolę uzdrowisk Pomorza Środkowego.