Dostępność przestrzeni turystycznej w ujęciu geograficznym - Zajadacz, Alina (Turyzm/Tourism, 2014)
Dostępność przestrzeni turystycznej stanowi coraz istotniejszy problem badań geograficznych z uwagi m.in. na zachodzące zamiany demograficzne (starzenie się społeczeństwa, wzrost liczby osób niepełnosprawnych) przy równoczesnym zagwarantowaniu powszechnego prawa dostępu do turystyki. Specyfika badań geograficznych (przyrodniczych, społeczno-ekonomicznych) umożliwia systemowe ujęcie tego problemu. W artykule przedstawiono, w oparciu o dorobek z zakresu geografii i turystyki dostępnej, założenia modelu umożliwiającego systemową analizę czynników warunkujących dostępność przestrzeni turystycznej. Zwrócono także uwagę na potrzebę dalszych badań nad optymalnym stopniem szczegółowości zasad uniwersalnego projektowania, użytecznych w turystyce.