Przestrzeń w turystyce, turystyka w przestrzeni – o potrzebie podziałów i klasyfikacji - Włodarczyk, Bogdan (Turyzm/Tourism, 2014)
Przestrzeń turystyczna została uznana przez większość badaczy za podstawowy przedmiot badań geografii turyzmu. W artykule zdefiniowano przestrzeń turystyczną, wskazując na cechy wyróżniające ją w przestrzeni geograficznej oraz na te, które pozwalają określić jej charakter. Przeprowadzono także dyskusję nad potrzebą (czy też koniecznością) dokonywania wewnętrznych podziałów i klasyfikacji, a także zaprezentowano wybrane możliwe kryteria i sposoby podziału przestrzeni turystycznej.