Łódzka przestrzeń czasu wolnego w percepcji licealistów i słuchaczy Uniwersytetów Trzeciego Wieku - Duda, Michał (Turyzm/Tourism, 2015)
Artykuł jest podsumowaniem badań dotyczących percepcji przestrzeni czasu wolnego, przeprowadzonych w roku 2014 wśród łódzkich licealistów i słuchaczy Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Porównano spojrzenie obu tych grup na samą istotę czasu wolnego, prześledzono sposób jego spędzania i scharakteryzowano czynniki istotnie wpływające na jego kształt. Zbadano odniesienie do przestrzeni miejskiej Łodzi i porównano pod kątem zasięgów przestrzennych, typów odwiedzanych miejsc i wydarzeń.