Rozwój ruchu turystycznego w Łodzi w latach 2000–2014 — kierunki i charakter zmian - Kowalczyk-Anioł, Joanna (Turyzm/Tourism, 2015)
Zasadniczym celem artykułu jest pokazanie rozmiaru i charakteru ruchu turystycznego w Łodzi od 2000 do 2014 r. Przedstawiona zostanie zarówno ogólna dynamika zmian wielkości rejestrowanego ruchu turystycznego w omawianym piętnastoleciu, jego rozkład w skali ostatniego roku, jak i wielkość oraz specyfika przyjazdów gości zagranicznych (nierezydentów). Na podstawie badań ankietowych z lat 2009–2012 omówiona zostanie struktura ruchu turystycznego w Łodzi uwzględniająca m.in. turystów i odwiedzających jednodniowych, konsumpcję turystyczną oraz rozmieszczenie analizowanego zjawiska w przestrzeni miasta.