Konsekwencje przestrzenno-fizjonomiczne urbanizacji turystycznej w łódzkim obszarze metropolitalnym - Makowska-Iskierka, Marzena (Turyzm/Tourism, 2013)
Artykuł prezentuje konsekwencje procesu urbanizacji, jakie zaszły w latach 1979–2004 na płaszczyźnie przestrzenno-fizjonomicznej na terenach turystycznych położonych w strefie podmiejskiej Łódzkiego Obszaru Metropolitalnego. Analiza dotyczy zmian fizjonomicznych i morfologicznych, tj. planu i zabudowy, struktury użytkowania gruntów, zagospodarowania działek oraz infrastruktury technicznej i społecznej 24 miejscowości wypoczynkowych.