Próba syntetycznej oceny atrakcyjności turystycznej regionu na przykładzie Karelii Północnej (Finlandia) - Kowalska, Katarzyna (Turyzm/Tourism, 2012)
W artykule przedstawiono propozycję syntetycznej oceny atrakcyjności turystycznej regionów. To holistyczne podejście znalazło zastosowanie w pracy magisterskiej autorki, która posłużyła za przykład. Zaprezentowano wyniki badań ankietowych oraz waloryzacji bonitacji punktowej wykonane dla regionu Karelii Północnej. W podsumowaniu znalazła się próba oceny metod zastosowanych przez autorkę.