Bitwa Łódzka z 1914 roku jako szansa na rozwój militarnej turystyki kulturowej w metropolitalnym regionie turystycznym Łodzi - Bończak, Bartosz (Turyzm/Tourism, 2013)
Wojny były i wciąż są nieodłącznym elementem historii ludzkości. Przynosząc chwałę zwycięzcom, gorycz porażki pokonanym, a zwykłym ludziom zawsze zniszczenie i cierpienie jednocześnie wpływały i kształtowały ludzką kulturę. W wielu miejscach na świecie, również w Polsce, pamiątki po wojnach, pola bitew, fortyfikacje czy sprzęt wojskowy stają się unikatowymi zabytkami i przekształcają w niezwykłą atrakcję przyciągającą turystów. Ten typ turystyki nazywany jest militarną turystyką kulturową. W Łodzi i okolicach również można odnaleźć wiele obiektów militarnych mogących stanowić potencjalną atrakcję. Wiążą się one głównie z ogromną, choć zapomnianą Bitwą Łódzką, która rozegrała się w czasie I wojny światowej. Czy jednak są one na tyle atrakcyjne, żeby w oparciu o nie tworzyć produkt turystyczny?