Sanktuarium jako organizator przestrzeni miejskiej (na przykładzie wybranych sanktuariów w Polsce) - Sołjan, Izabela (Turyzm/Tourism, 2012)
Celem autorki artykułu jest ukazanie roli sanktuarium w organizacji przestrzeni miejskiej. Zwrócono uwagę zarówno na różne sposoby zagospodarowywania przestrzeni w obrębie samego sanktuarium, jak i na szersze oddziaływanie w skali miasta, zwłaszcza na rozwój infrastruktury usługowej i tworzenie stref usługowych wokół sanktuarium. Zagadnienie przeanalizowano szczegółowo na przykładzie wybranych sanktuariów w Polsce.