Turystyka a ład przestrzenny Wzajemne relacje - Meyer, Beata (Turyzm/Tourism, 2012)
Relacje pomiędzy turystyką a przestrzenią mają charakter interakcji zakładającej wzajemny charakter oddziaływania. Masowy rozwój turystyki przyczynia się do zintensyfikowania jej oddziaływania na przestrzeń, postrzeganego głównie przez pryzmat zmian degradacyjnych, powodujących zaburzenie ładu przestrzennego. Równolegle wyjątkowo słabo identyfikowane jest znaczenie przestrzeni, a szczególnie ładu przestrzennego jako jednej z determinant rozwoju turystyki. Na płaszczyźnie teoretycznej ta relacja wydaje się oczywista, ale po uwzględnieniu racji praktycznych staje się co najmniej dyskusyjna.