Miejska przestrzeń eksploracji turystycznej. Przykład Łodzi - Liszewski, Stanisław (Turyzm/Tourism, 2009)
Autor nawiązuje w pracy do wcześniej opublikowanych koncepcji przestrzeni turystycznej i konfrontuje to pojęcie z definicją przestrzeni miejskiej przypominając, że obie te przestrzenie są podprzestrzeniami ogólnej przestrzeni geograficznej. Stwierdzając, że każda z tych podprzestrzeni została wyróżniona w oparciu o inne kryteria autor uważa, że w ramach przestrzeni miejskiej może rozwijać się funkcja turystyczna, która kreuje przestrzeń turystyczną. Dalsza część pracy koncentruje się na uściśleniu pojęcia „miejska przestrzeń eksploracji turystycznej”, którą autor rozumie jako indywidualną przestrzeń odkrywania i poznawania miasta. W zakoń- czeniu zaprezentowano trzy studia przypadku miejskiej przestrzeni eksploracji turystycznej w Łodzi. Są to: przestrzeń fortuny rodu Bidermannów, przestrzeń podwórek ulicy Piotrkowskiej i przestrzeń eksploracji turystycznej na obszarze Zielonego Kręgu Tradycji i Kultury.