Muzea w dawnych rezydencjach – zamkach, pałacach i dworach - Krakowiak, Beata; Latosińska, Jolanta (Turyzm/Tourism, 2009)
Artykuł dotyczy dawnych rezydencji w Polsce oraz ich wykorzystania jako placówki muzealne. W pracy przedstawione zostały dzieje rezydencji w Polsce, rozwój muzeów w zamkach, pałacach i dworach, ich przestrzenne rozmieszczenie oraz zależności pomiędzy kategorią obiektu a rodzajem zbiorów.