Sur la terminologie de la colonisation touristique - Stachowski, Jan (Turyzm/Tourism, 1990)
Opracowanie prezentuje pogląd autora na temat polskiej terminologii osadnictwa, określanego dziś najczęściej jako turystyczne. Po omówieniu genezy podstawowych terminów, ich budowy i znaczeń, autor postuluje uporządkowanie terminologii tego osadnictwa na osnowie systemu pojęć podstawowych z zakresu rekreacji.