Excursions of Łódź inhabitants as a form of exploratory recreation - Kostrzewa, Jolanta (Turyzm/Tourism, 1991)
Artykuł jest próbą określenia zasięgu przestrzennego wyjazdów wycieczkowych łodzian na terenie kraju, przeprowadzoną na podstawie analizy polis ubezpieczeniowych PZU. Szczegółowo przedstawiono w nim organizatorów wyjazdów, strukturę wykorzystanych środków lokomocji oraz regiony preferowane przez mieszkańców Łodzi.