Conditions for Development of Recreation in Bratislava’s Suburban Zone - Mariot, Peter (Turyzm/Tourism, 1992)
W artykule zaprezentowano wielkość i zagospodarowanie rekreacyjne strefy podmiejskiej Bratysławy. Autor dokonuje szacunku liczby osób wypoczywających w strefie podmiejskiej tego miasta wskazując pozytywny i negatywny wpływ funkcji rekreacyjnej na środowisko geograficzne analizowanego obszaru.