The Function of Żegiestów as a Tourist Centre and Health Resort - Nawrot, Violetta (Turyzm/Tourism, 1994)
W pracy podjęto próbę określenia funkcji turystyczno-uzdrowiskowej Żegiestowa, jednego z 39 statutowych uzdrowisk polskich. Podstawę analizy stanowią mierniki dotyczące: zagospodarowania turystycznego, udziału badanej funkcji w organizacji przestrzeni Żegiestowa, ruchu turystycznego oraz zatrudnienia w usługach turystycznych.