The Tourist Function of the Royal Palace in Warsaw - Pluta, Monika (Turyzm/Tourism, 1994)
W pracy podjęto próbę określenia funkcji turystycznej na tle innych działalności społecznych Zamku Królewskiego w Warszawie. Przyjęto założenie, że miarą tej funkcji jest geograficzny zasięg oddziaływania obiektu. Przeprowadzone badania wykazały międzynarodową rangę Zamku, który będąc obiektem turystycznym pełni jednocześnie bardzo ważną funkcję reprezentacyjną.