Tourist Space - Liszewski, Stanisław (Turyzm/Tourism, 1995)
Po krótkiej prezentacji poglądów na temat pojmowania przestrzeni w naukach geograficznych, podjęto próbę zdefiniowania przestrzeni turystycznej traktując ją jako podstawowy przedmiot badań geografii turyzmu. W dalszej części artykułu, w oparciu o kryteria funkcjonalne, wydzielono pięć typów przestrzeni turystycznej, przestrzeń: eksploracji, penetracji, asymilacji, kolonizacji i urbanizacji turystycznej, a następnie dokonano ich charakterystyki.