Agrotourist Farms in the Carpathian Mountains - Kurek, Włodzimierz (Turyzm/Tourism, 1995)
Autor przypomina znaczenie pojęcia agroturystyka, a następnie przeprowadza analizę zmian w rozmieszczeniu gospodarstw agroturystycznych na obszarze Karpat Polskich w ostatnich pięćdziesięciu latach. W dalszej części artykułu omówiono czynniki rozwoju agroturystyki, zróżnicowanie – ze względu na różne cechy – gospodarstw agroturystycznych oraz społeczne i ekonomiczne skutki powstania i rozwoju gospodarstw agroturystycznych w Karpatach.