On Research Problems of the Tourist-Recreational Behaviour in Natural Environment - Krzymowska-Kostrowicka, Alicja (Turyzm/Tourism, 1995)
Artykuł jest próbą nowego spojrzenia na zagadnienie interakcji turystyka-środowisko. W ujęciu tym środowisko rozumiane jest całościowo jako rodzaj systemu przestrzennego, który posiada wyróżniające go wymiary systemowo-strukturalne. W pracy dokonano charakterystyki siedmiu takich wymiarów: konfiguracji, specjalizacji, centralizacji, stabilizacji, standaryzacji, antropizacji i symbolizacji. Turystyka w tym opracowaniu rozpatrywana jest jako wzory i typy zachowań człowieka w systemowo rozumianym środowisku.