A New Outlook on the Tourist Exploitation of Hel Peninsula - Szwichtenberg, Aleksander (Turyzm/Tourism, 1996)
W pracy przyjęto tezę, że Półwysep Helski będzie prawidłowo funkcjonował w przypadku gospodarowania jego walorami zgodnie z filozofią ekorozwoju. Opracowanie ma charakter ekspertyzy sugerującej zarówno nowy układ przestrzenno-funkcjonalny (koncepcja stratyfikacji zagospodarowania), jak również analizy ostrzegawczej. Ograniczenia i preferencje w rozwoju półwyspu określono m. in. opierając się na wypowiedziach ekspertów, zwanych również w pracy sędziami kompetentnymi. Celem tego opracowania jest więc przedstawienie koncepcji, która z jednej strony pozwoli ratować najbardziej zagrożoną część półwyspu, tj. północną a z drugiej – przedkłada sposoby odnowienia gospodarczego (głównie turystycznego) części południowej wraz z miastem Hel.