Social-Economic Changes in Rural Areas Influenced by Tourism - Dąbrowska, Magdalena (Turyzm/Tourism, 1996)
Artykuł jest próbą dość krytycznej oceny skutków rozwoju turystyki na terenach wiejskich. Liczne problemy, jakie rodzi żywiołowy rozwój tzw. agroturystyki, wymagają natychmiastowej interwencji. W przeciwnym wypadku turystyka nie tylko nie pomoże rozwiązać problemów gospodarczych polskiej wsi, ale spowoduje nieodwracalne szkody ekonomiczne i społeczne.