Open-Air Museums in Poland and Possibilities to Use them for Tourist Purposes - Stasiak, Andrzej (Turyzm/Tourism, 1996)
Artykuł jest podsumowaniem pierwszego etapu badań nad ruchem turystycznym na terenie polskich skansenów. Dokonano próby systematyki podstawowych terminów wchodzących w skład pojęcia: „muzeum na wolnym powietrzu”. Scharakteryzowano główne etapy rozwoju oraz aktualny stan muzealnictwa skansenowskiego w Polsce. Wstępnej analizie poddano też ruch turystyczny w skansenach. Podsumowanie artykułu stanowią propozycje rozwoju funkcji turystycznej muzeów skansenowskich.