Perspectives and Dangers for the Development of Tourism in Sanok - Ptaszycka-Jackowska, Danuta (Turyzm/Tourism, 1996)
Na tle walorów turystycznych Sanoka oraz oceny istniejącego ruchu i zagospodarowania turystycznego miasta scharakteryzowano ofertę turystyczną i konsumentów tej oferty, a także wskazano szanse i zagrożenia rozwoju turystyki w Sanoku. Przedstawiono również miejsce turystyki w stosunku do innych funkcji miasta oraz główne kierunki działań, jakie należy podjąć na rzecz rozwoju turystyki w Sanoku.