Changes in the Settlement Network in the Region of Starohorske vrchy in Slovakia - Čuka, Peter (Turyzm/Tourism, 1996)
W artykule autor przedstawia warunki powstania i rozwoju sieci osadniczej w regionie górskim. Analizuje procesy asymilacji i kolonizacji turystycznej na terenach Starohorskych vrchov wskazując na procesy oddziaływania przestrzeni górskiej (gminy i osady) na przestrzeń kotlin (miasta).