Tourist Management of the Carpathian National Parks - Krakowiak, Beata (Turyzm/Tourism, 1997)
Prezentowany artykuł jest częścią pracy dotyczącej funkcji turystycznej karpackich parków narodowych. Autorka dokonuje w nim przeglądu zagospodarowania turystycznego wybranych parków i jego charakterystyki. W badanej grupie zaznacza się duże zróżnicowanie pod względem wszystkich elementów zagospodarowania turystycznego. Jest ono konsekwencją położenia obszaru, ukształtowania terenu, dostępności komunikacyjnej i wieku parku.