Knowledge of the Industrial City of Lodz on the Basis of the Analysis of Tourist Guides - Wiluś, Robert (Turyzm/Tourism, 1998)
Artykuł jest próbą określenia stanu wiedzy o Łodzi, jako mieście przemysłowym, na podstawie analizy zawartości treści 41 przewodników turystycznych, które swym zakresem obejmowały Łódź. Przeprowadzona analiza dala odpowiedź na pytanie, w jakim stopniu potencjał turystyczny miasta przemysłowego Łodzi znalazł odbicie w różnego rodzaju przewodnikach po Łodzi i jej okolicach, po Polsce, a także jakie zmiany zaszły w prezentacji tego potencjału od momentu ukazania się pierwszego przewodnika turystycznego dotyczącego Łodzi i co było przyczyną tych zmian.