Spatial Segmentation of the Tourism Market of Ustka - Matczak, Andrzej (Turyzm/Tourism, 1999)
Na podstawie badań ankietowych przeprowadzonych w dniach 22-24.07.1998 r. z 651 turystami wypoczywającymi na plaży w Ustce dokonano identyfikacji i segmentacji przestrzennej rynku turystycznego (wykorzystując w tym celu metodę koncentracji) oraz charakterystyki wyróżnionych obszarów rynkowych wraz z analizą stopnia ich zróżnicowania strukturalnego (miarą była średnia wartość bezwzględnych różnic wskaźników struktury - wykorzystano 15 cech - w wyodrębnionych sześciu krajowych obszarach rynkowych, które uporządkowano metodą dendrytową).