The Main Research Problems in the Geography of Tourism - Warszyńska, Jadwiga (Turyzm/Tourism, 1999)
Autorka omawia definicję i cechy przestrzeni turystycznej oraz rozwój funkcji turystycznej w kontekście jej uwarunkowań środowiskowych i społeczno-ekonomicznych. Porusza również problem ruchu turystycznego, ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów jego podziału oraz zagadnienia wpływu cech osobistych turysty i warunków zewnętrznych na sposób postrzegania przez niego, a następnie wybór określonej przestrzeni dla realizacji celów turystycznych.