Atrakcyjne turystycznie źródła na niżu polskim - Girjatowicz, Józef P. (Turyzm/Tourism, 2013)
Na podstawie materiałów opublikowanych i własnych badań wyszczególniono 27 źródeł na niżu polskim najbardziej atrakcyjnych pod względem turystycznym. Opisano najważniejsze ich walory krajobrazowe i turystyczne – rzeźba miejsca wypływu wody, rodzaj utworów, charakter obudowania źródła i towarzysząca im infrastruktura turystyczna. W miarę możliwości podawano także wydajność źródła, temperaturę wody, jej kolor, właściwości lecznicze oraz zwrócono uwagę na ciekawe obiekty przyrodnicze, obiekty kultu religijnego i ciekawostki historyczne związane ze źródłem. Rozmieszczenie tych źródeł na niżu polskim jest nierównomierne. Najwięcej ich występuje w rejonie wysoczyzn morenowych oraz w głęboko wciętych dolinach rzecznych i rynnach jezior.