Geneza i początki działalności Spółdzielni „Metaloplastyka” w Łodzi (1950–1958) - Myśliński, Michał (TECHNE. Seria Nowa, 2024)
W 1950 roku w Łodzi założono spółdzielnię „Metaloplastyka”, w skład której weszły warsztaty metaloplastyczne, złotnicze, pieczątkarskie i inne. Pozwoliło to na ukierunkowanie produkcji na biżuterię srebrną i metalową oraz galanterię. W pierwszych latach istnienia do spółdzielni dołączały kolejne pracownie jubilerskie i metaloplastyczne, była ona włączana do różnych struktur spółdzielczych w Polsce. Ostatecznie w 1958 roku weszła w skład Centrali Przemysłu Ludowego i Artystycznego (CPLiA), a jej wyroby z tego okresu znalazły się w katalogu biżuterii wydanym w 1957 roku.