Funkcjonariusze celni w strukturze Krajowej Administracji Skarbowej – uwagi wybrane - Nowak, Ireneusz (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2019)
Artykuł w głównej mierze poświęcony jest problematyce tzw. ucywilnień funkcjonariuszy celnych, czyli przekształceń ich stosunków służbowych w stosunki pracy w ramach konsolidacji administracji podatkowej, skarbowej i celnej w Krajową Administrację Skarbową. Autor wykazał, że reforma administracji danin publicznych – bez wątpienia konieczna po blisko trzydziestu latach status quo – doprowadziła jednak do kilkutysięcznej redukcji w zatrudnieniu funkcjonariuszy celnych poprzez wygaszenie stosunków służbowych lub przekształcenie ich w stosunki pracy. Wskazuje ponadto, że w wyniku świadomego działania prawodawcy doszło do uchwalenia „niegodziwego prawa”, będącego naruszeniem zasady zaufania do państwa i stanowionego przez nie prawa.