List Profesorów prawa podatkowego „Solidarność europejska wymaga unijnych podatków” - Vanistendael, Frans; Bizioli, Gianluigi; Burgers, Irene; Garcia Prats, Francisco Alfredo; Gutman, Daniel; Essers, Peter; Haslehner, Werner; Kofler, Georg; Kube, Hanno; Jimenez, Adolfo Martin; Nykiel, Włodzimierz; Pistone, Pasquale; et al. (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2019)
Artykuł jest tłumaczeniem na język polski tekstu Carte blanche: «La solidarité européenne passe par des impôts européens», który po raz pierwszy został opublikowany 21 kwietnia na łamach „Le Soir”: https://plus.lesoir.be/295911/article/2020-04-21/carte-blanche-la-solidarite-europeenne-passe-par-des-impots-europeens Pierwszy polski przekład ukazał się na łamach „Przeglądu Podatkowego” 2020, nr 6: http://www.czytelniaonline.pl/magazine/16777556/2020/6/toc