„Quick fixes” („szybkie naprawy”) – uproszczenia w obecnym europejskim systemie VAT, które weszły w życie z dniem 1 stycznia 2020 r. - Wdowczyk-Szpytma, Ewa (Kwartalnik Prawa Podatkowego, 2018)
Artykuł wyjaśnia w szczegółowy sposób, jak należy rozumieć cztery uproszczenia („Quick fixes”) wprowadzone do europejskiego systemu VAT. Te zmiany zostały przyjęte przez Radę 4 grudnia 2018 r. i zawarte są w Dyrektywie Rady (UE) 2018/1910, w Rozporządzeniu wykonawczym Rady (EU) 2018/1912 i Rozporządzeniu Rady (EU) 2018/1909. Przyjęte rozwiązania dotyczą: 1) ustanowienia numeru indentyfikacyjnego VAT nabywcy jako przesłanki materialnej wymaganej w kontekście zwolnionej dostawy wewnątrzwspólnotowej; 2) dowodów potwierdzających transport lub wysyłkę towarów w kontekście zwolnionej dostawy wewnątrzwspólnotowej; 3) uregulowań w odniesieniu do transakcji łańcuchowych; 4) procedur w zakresie magazynu typu call-off stock. Artykuł zawiera również krótkie wyjaśnienie tego, w jaki sposób cztery uproszczenia zostały przyjęte.